Soutěž Vinařství roku oznámila jména devíti finalistů, vítěze vyhlásí 1. února

2.11.2023

Brno 2. listopadu (ČTK) - Jména devíti finalistů, po třech v každé ze tří kategorií, dnes společně na sociálních sítích a webu soutěže vyhlásili za pořádající Svaz vinařů jeho prezident Martin Chlad a jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Finalisty soutěže vybraly dvě poroty, nazvané Junior a Senior. Následovat bude třetí kolo hodnocení na konci listopadu, na jeho základě odborná komise vybere vítěze kategorií i celé soutěže.


Bílá i červená vína z Česka získala medaile na putovní mezinárodní soutěži

1.6.2023

Brno 1. června (ČTK) - Bílá a červená vína z České republiky získala dvě velké zlaté a 18 zlatých medailí na části putovní vinařské soutěže Concours Mondial de Bruxelles, která se v květnu konala v chorvatské Poreči. Odborná porota v soutěžní části určené pro bílá a červená vína hodnotila 7500 vzorků z téměř 50 zemí. O výsledcích soutěže, která se letos koná po třicáté, informoval v tiskové zprávě Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.


Výrobcům francouzského koňaku klesl odbyt, mají za sebou ale třetí nejlepší rok

25.1.2023

Cognac (Francie) 25. ledna (ČTK) - Výrobci francouzského koňaku loni celosvětově prodali 212,5 milionu lahví, což je meziročně o 4,8 procenta méně. Přesto to byl po rekordních letech 2019 a 2021 třetí nejlepší rok v historii. Na svém webu to uvedl Svaz výrobců koňaku se sídlem ve francouzském městě Cognac.


AFP: Skleněné sudy v Bordeaux boří vinařské tradice

12.12.2022

Bordeaux (Francie) 12. prosince (ČTK/AFP) - V Château Olivier poblíž Bordeaux nalévá vinař sauvignon blanc do velmi zvláštního sudu. Ve skutečnosti je to skleněná nádrž navržená tak, aby zachovala čistotu a svěžest hroznů, což je inovativní alternativa k tradičnímu dřevěnému sudu. Skleněné sudy používá na 500 vinařů, už dva roky jim je dodává francouzská rodinná firma Michael Paetzold pod názvem Wineglobe, píše agentura AFP.


Ve Velehradě se chystá mezinárodní soutěž a výstava mešních a košer vín

17.11.2022

Velehrad (Uherskohradišťsko) 17. listopadu (ČTK) - Po dvouleté pauze se ve Velehradě na Uherskohradišťsku chystá 13. ročník mezinárodní soutěže a výstavy mešních a košer vín. Akce pojmenovaná Cisterciácká pečeť se uskuteční v sobotu 19. listopadu, je určena odborné i laické veřejnosti. Zázemí bude mít v prostorách velehradského kláštera. Slovanský sál Stojanova gymnázia se milovníkům vína otevře v 16:00, vstupenky se budou prodávat na místě, sdělil ČTK starosta spolupořádající obce Velehrad Aleš Mergental (BEZPP, za Pro Velehrad).


Vinaři z Česka bodovali na sérii soutěží Zlatá liga, vyhráli tři kategorie

26.9.2022

Brno 26. září (ČTK) - Vinaři z České republiky zabodovali v seriálu čtyř mezinárodních vinařských soutěží The Golden League (Zlatá liga), jejíž celkové výsledky oznámili pořadatelé v Berlíně. Soutěží se celkově účastní okolo 20.000 vzorků vín ze 41 zemí světa, hodnotí je na 700 mezinárodních porotců. O výsledcích informoval v tiskové zprávě Vinařský fond, který účast vinařů na soutěžích v zahraničí finančně podporuje.


Vinaři z Česka získali na soutěži v Londýně 121 medailí, z toho tři zlaté

9.6.2022

Brno 9. června (ČTK) - Vinaři z České republiky získali na soutěži Decanter v Londýně 121 medailí, tedy o 22 více než na loňském ročníku. Celkem získala vína z Moravy a Čech tři zlaté, 37 stříbrných a 85 bronzových medailí. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.


Bílá i červená vína z Moravy bodovala na mezinárodní putovní soutěži

2.6.2022

Brno 2. června (ČTK) - Bílá vína z Moravy získala v hlavní části mezinárodní soutěže Concours Mondial de Bruxelles nejvíce ocenění ze všech zemí. Dvě velké zlaté medaile získala také červená vína. Celkem tak z italského města Cosenza, kde se letošní ročník odehrával, vinaři přivezli dvě velké zlaté, 16 zlatých a 25 stříbrných medailí. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.


B/V vinařství získalo na soutěži ve Španělsku čtyři velké zlaté medaile

9.5.2022

Brno 9. května (ČTK) - Vinařství B/V z Ratíškovic na Hodonínsku mělo se svými víny velký úspěch na letošní soutěži Bacchus Madrid ve Španělsku. Získalo čtyři velké zlaté, deset zlatých a 14 stříbrných medailí. Vína z Moravy na soutěži celkem získala 44 medailí. V tiskové zprávě o tom informoval Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.


Moravští vinaři získali na soutěži v Maďarsku 11 medailí, z toho šest zlatých

26.4.2022

Brno 26. dubna (ČTK) - Moravští vinaři získali na maďarské mezinárodní soutěži VinAgora celkem 11 medailí, z toho šest zlatých. Jejich vina soutěžila v konkurenci 941 vín z celého světa. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informoval Vinařský fond, který účast vinařů na soutěžích v zahraničí finančně podporuje. Loni se v soutěži podařilo Znovínu získat po šesti letech pro Česko titul šampiona.